Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Uleiul de ricin pentru riduri: 5 moduri de utilizare

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Uleiul de ricin este un tip de ulei vegetal. Provine din boabele presate ale plantei de ricin și este folosit în multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii. Unii susțin că proprietățile sale sunt utile și pentru reducerea ridurilor faciale.

În timp ce uleiul de ricin are multe proprietăți care pot ajuta la reducerea ridurilor, nu există încă dovezi directe care să dovedească această afirmație. Cu toate acestea, studiile au arătat că uleiul de ricin este un antioxidant eficient și antiinflamator – ambele ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și pot încetini procesul de îmbătrânire.

Uleiul de ricin conține acizi grași și antioxidanți care au proprietăți hidratante, ce îmbunătățesc sănătatea pielii. Acești acizi grași pot ajuta, de asemenea, la reducerea ridurilor.

Uleiul de ricin are, de asemenea, proprietăți emoliente cunoscute pentru a ajuta la îmbunătățirea texturii pielii și a aspectului sănătos al acesteia.

Cum folosești uleiul de ricin pe piele?

Pentru a utiliza uleiul de ricin pentru riduri, va trebui să achiziționați un produs din ulei de ricin pur. Dacă veți utiliza o pipetă veți facilita aplicarea uleiului.

Cumpărați ulei de ricin.

Unele uleiuri sunt de asemenea diluate în prealabil cu alte uleiuri vegetale, adesea numite uleiuri purtătoare, cum ar fi uleiul de cocos sau cel de măsline pentru o absorbție sporită. Puteți dilua uleiul de ricin pe cont propriu la un raport de 1: 1 (ulei de ricin cu o parte la alt ulei). Consultați acest articol pentru mai multe informații despre modul de utilizare a uleiurilor purtătoare.

 

Ulei de ricin pentru ochi

Uleiul de ricin poate fi utilizat în siguranță în jurul și aproape de zona ochilor. Multe persoane raportează că ajută la reducerea semnificativă a ridurilor din zona ochilor.

Sub ochi

Pasul 1: Dimineața, curățați pielea și uscați orice umiditate.

Pasul 2: Plasați o picătură de ulei de ricin pe vârful degetului. Aplicați-o pe zona de sub ochi și mai ales pe zonele predispuse la riduri. Evitați introducerea uleiului în ochi. Puteți aplica uleiul și pe alte zone faciale, cum ar fi pielea din apropierea colțurilor exterioare ale ochilor, puntea nasului și între ochi.

Pasul 3: Lăsați uleiul să acționeze pe piele aproximativ 20 de minute, timpul necesar pentru ca uleiul de ricin să fie absorbit în piele.

Pasul 4: După aceea, spălați ușor zonele în care ați aplicat uleiul. Aplicați produse precum hidratante, machiaj, creme de acoperire și altele, ca de obicei.

Repetați și acești pași în fiecare seară. Pentru beneficii de lungă durată, încorporați zilnic acești pași în rutina dumneavoastră de zi cu zi.

În jurul gurii

Dacă doriți să îmbunătățiți aspectul liniilor de expresie și al ridurilor din zona gurii și a buzelor, uleiul de ricin poate fi ceea ce ați căutat.

Pasul 1: Dimineața, curățați buzele și pielea din jurul gurii și uscați-le bine.

Pasul 2: Aplicați o picătură de ulei de ricin pe vârful degetului. Masați-o pe pielea din jurul gurii, în special în zonele predispuse la riduri. Dacă aveți un balsam de buze care conține ulei de ricin, puteți aplica și asta. Deși, uleiul de ricin pur poate fi mai eficient.

Pasul 3: Lăsați să acționeze pe piele aproximativ 20 de minute, timpul necesar pentru ca uleiul de ricin să fie absorbit. Evitați între timp să beți și să mâncați.

Pasul 4: În cele din urmă, spălați-vă buzele și pielea din jurul gurii. Aplicați hidratante, machiaj și alte produse, ca de obicei.
Repetați acești pași în fiecare seară.

Cum pot preveni ridurile de expresie?

 • Unele dintre cauzele ridurilor de expresie pot fi prevenite cu obiceiuri ale unui stil de viață sănătos. De exemplu, puteți purta protecție solară în fiecare zi pentru a preveni ridurile care sunt legate de deteriorarea cauzată de razele UV.
 • Păstrarea pielii hidratate este de asemenea foarte importantă indiferent dacă ridurile sunt sau nu deja existente. Asigurați-vă că beți multă apă în fiecare zi și evitați să beți prea multă cofeină sau alcool.
 • Curățați-vă fața de impurități o dată sau de două ori pe zi și folosiți un produs hidratant adaptat tipului dvs. de piele.
 • Exercițiile fizice și o dietă bazată pe plante vă pot ajuta, de asemenea, să vă mențineți pielea într-o stare bună.
 • Dacă aveți nevoie de un alt motiv pentru a renunța la fumat, atunci trebuie să știți că eliminarea acestui obicei poate ajuta la prevenirea ridurilor, inclusiv la cele de expresie.

Ulei de ricin pentru zona frunții

Uleiul de ricin a fost folosit cu succes pentru netezirea cutelor de pe frunte și ajută la matifierea pielii, reducând liniile de expresie și ridurile.

Frunte

Pasul 1: Dimineața, curățați pielea frunții și uscați bine.

Pasul 2: Plasați o picătură de ulei de ricin pe vârful degetului. Se aplică pe pielea de pe frunte, în special aproape de și în jurul sprâncenelor.

Pasul 3: Lăsați-l pe piele aproximativ 20 de minute, timpul necesar pentru ca uleiul de ricin să se absoarbă în piele.

Pasul 4: După aceea, spălați-vă fața și fruntea. Aplicați produse precum machiaj, creme și altele, ca de obicei.

Repetați acești pași în fiecare seară.

 

Ulei de ricin pentru bărbie și decolteu

Uleiul de ricin poate ajuta la întărirea pielii de sub bărbie sau cea din apropierea gâtului, deși până acum nu există studii care să demonstreze acest lucru în mod concludent.

Bărbie și decolteu

Pasul 1: Dimineața, curățați fața, bărbia și gâtul. Se usucă ușor pentru a îndepărta umezeala.

Pasul 2: Frecați între palme o cantitate mică de ulei de ricin. Aplicați-l pe pielea de sub bărbie și de-a lungul decolteului. Dacă este nevoie, aplicați din nou pentru o acoperire mai adecvată și mai uniformă, după cum este necesar.

Pasul 3: Lăsați pe piele 20 de minute, timpul necesar pentru ca uleiul de ricin să se absoarbă în piele.

Pasul 4: După aceea, spălați pielea. Aplicați produse precum hidratante, machiaj și altele, ca de obicei.

Repetați acești pași în fiecare seară. Încorporați zilnic acești pași în rutina dvs de înfrumusețare timp de cel puțin două luni pentru a avea beneficii semnificative.

 

Este uleiul de ricin benefic pentru vergeturi?

 

Vergeturile sunt întâlnite frecvent încă din adolescență, până la vârste înaintate. Tehnic, aceste vergeturi sunt de fapt cicatrici. Se întâmplă atunci când pielea este întinsă foarte mult într-o perioadă scurtă de timp. În timpul procesului, colagenul din piele se rupe, lăsând în urmă vergeturi pe măsură ce se vindecă.

Vergeturile noi pot avea culoare roz, roșie sau violet. În cele din urmă se pot transforma în alb sau maro. Vergeturile se dezvoltă adesea în jurul stomacului, brațelor superioare și șoldurilor, dar pot apărea oriunde pielea este afectată.

Hormonii și genetica pot dicta dacă veți obține vergeturi sau nu. Aceste cicatrici sunt frecvent întâlnite după:

 • Un impuls de creștere, mai ales în perioada pubertății
 • Creștere musculară semnificativă în urma antrenamentelor
 • Pierdere sau creștere semnificativă în greutate
 • Vergeturile sunt permanente, dar tind să se estompeze singure în timp. Cu cât tratați mai devreme vergeturile, cu atât acestea sunt mai puțin vizibile. Nu există nimic dovedit încă pentru a preveni vergeturile.

Există cercetări care să susțină utilizarea uleiului de ricin pentru vergeturi?

Masajul cu ulei de ricin ca tratament pentru vergeturi a fost foarte lăudat de-a lungul ultimilor ani.

Cercetătorii prezentau într-un articol despre uleiul de ricin publicat în Jurnalul Internațional de Știință și Cercetare,  efectele acestuia pentru tratarea problemelor pielii, inclusiv al vergeturilor. Cu toate acestea, autorii nu detaliază exact modul în care este eficient uleiul. Se presupune că agenții de hidratare profundă sunt legați de vindecarea vergeturilor, dar nu neapărat de prevenirea lor.

Moffitt Cancer Center explică faptul că masarea cicatricilor precum vergeturile, înmoaie și aplatizează țesuturile cicatriciale, crescând totodată umiditatea în zonă. Masarea cicatricilor în acest fel este cea mai eficientă în primii doi ani, când țesuturile cicatrice continuă să evolueze.

Un alt studiu a descoperit că o cremă compusă dintr-o combinație de apă și ulei de argan a ajutat la creșterea elasticității pielii la 22 de participanți, așa cum se vede în epidermă prin ecografie. Astfel de rezultate ar putea indica potențialul altor uleiuri, cum ar fi uleiul de ricin.

 

Lucruri de știut înainte de a folosi uleiul de ricin pentru vergeturi

Semințele de ricin conțin în mod natural o substanță toxică numită ricină, care poate fi dăunătoare pentru om. Cu toate acestea, uleiul în sine nu este toxic după ce a fost procesat, așa că este considerat în general sigur.

De multe ori s-ar putea să ezitați să folosiți ulei de ricin din teama că vă va înfunda porii. Cu toate acestea, spre deosebire de uleiurile minerale și alte produse de acest gen, uleiul de ricin este cel mai putin probabil să dea acest rezultat nedorit. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași conțin proprietăți anti-microbiene.

Uleiul de ricin este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există mici șanse de sensibilitate la nivelul pielii sau reacții alergice, mai ales dacă aveți pielea sensibilă sau anumite tulburări ale pielii. Înainte de a aplica uleiul de ricin pe o arie largă de vergeturi, este posibil să aveți în vedere testarea uleiului pe o parte mai mică a pielii, cum ar fi interiorul antebrațului.

Dacă zona testată nu reacționează într-o zi sau două, atunci puteți utiliza în siguranță uleiul de ricin.

Uleiul de ricin promite multe în lumea tratamentelor pentru vergeturi, dar nu există destul de multe studii clinice care să dovedească eficacitatea acestuia. Ca și alte remedii casnice, uleiul este probabil mai eficient în cazul vergeturilor noi. Dacă încercați uleiul de ricin, dați-i timp să acționeze înainte de a trece la un alt produs.

 

Există și alte avantaje pentru uleiul de ricin?

 

Uleiul de ricin este un ingredient cosmetic cunoscut, dincolo de utilizarea sa pentru riduri. Includerea sa în multe alte produse de îngrijire a pielii nu este o coincidență.

Alte beneficii pe care le poate avea uleiul de ricin pentru sănătate și aspect:

 • beneficii anti-inflamatorii
 • supliment anti-oxidant
 • tratament pentru acnee
 • laxativ
 • stimularea creșterii părului
 • hidratant pentru piele
 • îngroșarea genelor

 

Folosirea topică a uleiului de ricin este considerată sigură. Cu toate acestea, pot apărea reacții ale pielii și alergii.

Printre simptome se numără:

 • mâncărime
 • roşeaţă
 • durere
 • umflături
 • erupții cutanate

Care sunt simptomele unei reacții alergice?
Simptomele unei reacții alergice pot varia de la ușoare la severe. Dacă sunteți expus pentru prima dată la un alergen, simptomele dvs. pot fi ușoare. Aceste simptome se pot agrava dacă intrați în contact în mod repetat cu alergenul.

Simptomele unei reacții alergice ușoare pot include:

-mâncărime
-congestie nazală (cunoscută sub numele de rinită)
-eczeme
-gât iritat
-ochi iritați

Reacțiile alergice severe pot provoca următoarele simptome:

-crampe abdominale sau durere
-durere sau etanșeitate în piept
-diaree
-dificultate la înghițire
-amețeli (vertij)
-frica sau anxietatea
-înroșirea feței
-greață sau vărsături
-palpitații cardiace
-umflarea feței, a ochilor sau a limbii
-slăbiciune
-respirație șuierătoare
-respirație dificila
-inconştienţă

O reacție alergică severă și bruscă se poate dezvolta în câteva secunde după expunerea la un alergen. Acest tip de reacție este cunoscut sub numele de anafilaxie și duce la simptome care pot pune viața în pericol, inclusiv umflarea căilor respiratorii, incapacitatea de a respira și o scădere bruscă și severă a tensiunii arteriale.

Dacă aveți acest tip de reacție alergică, solicitați ajutor de urgență imediat. Fără tratament, această afecțiune poate duce la deces în 15 minute.

Dacă prezentați aceste simptome în timp ce utilizați ulei de ricin pentru reducerea ridurilor (sau a altor practici de îngrijire a pielii), întrerupeți utilizarea imediată. Solicitați asistență medicală sau prim ajutor pentru orice reacție cutanată.

Uleiul de ricin pentru îngrijirea pielii a fost folosit de mii de ani și este din ce în ce mai folosit în zilele noastre. Anti-oxidanții, acidul gras și proprietățile hidratante îl fac un ingredient de dorit pentru răsfățarea pielii. Aceste proprietăți pot ajuta, de asemenea, la reducerea ridurilor. Rețineți că studiile nu au demonstrat încă acest lucru. Afirmațiile potrivit cărora uleiul de ricin previne ridurile sunt doar anecdotice și sunt necesare mai multe studii înainte de a afirma sigur acest lucru. Aplicarea acestuia pe pielea predispusă la riduri în jurul ochilor, frunții, gâtului, bărbie sau gurii îmbunătățește cel mai probabil sănătatea pielii.

Asigurați-vă că vă testați în ceea ce privește alergiile înainte de a utiliza ulei de ricin și întrerupeți utilizarea dacă aveți reacții alergice sau cutanate.

Beatrice Paun

Beatrice Paun

Pasionata de o viata BIO! Veti gasi articole scrise cu pasiune, foarte utile pentru toti cei care doresc sa foloseasca produsele BIO

Lasă un Comentariu

Beatrice Păun
Beatrice Păun

Pasionata de o viata BIO! Veti gasi articole scrise cu pasiune, foarte utile pentru toti cei care doresc sa foloseasca produsele BIO

Despre Noi

ViațaBio este unicul Marketplace pentru produse Bio, 100% organice!

Lucrăm împreună cu parteneri de încredere, avem cea mai mare gamă de produse și sute de clienți mulțumiți!

Când vine vorba despre nutriție, filozofia noastră este că: Există multe lipsuri în ceea ce privește nutriția. Ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor nu primesc nutrienții de care au nevoie pentru sănătatea și dieta lor, iar noi suntem aici pentru a vă oferi suplimentele și produsele de care aveți nevoie pentru o viață sănătoasă!

Articole Recente

Urmărește-ne