Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ulei de ricin – 7 beneficii și întrebuințări

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Miraculosul ulei de ricin este un ulei vegetal polivalent pe care oamenii l-au folosit de mii de ani. Se realizează prin extragerea uleiului din semințele plantei Ricinus communis. Uleiul de ricin are o serie de utilizări medicinale, industriale și farmaceutice. Este utilizat în mod obișnuit ca aditiv în alimente, medicamente și produse pentru îngrijirea pielii, precum și un lubrifiant industrial și o componentă a combustibilului pentru biodiesel.

Ulei de ricin - 7 beneficii și întrebuințări 1

Aceste semințe, care sunt cunoscute sub numele de boabe de ricin, conțin o enzimă toxică numită ricină. Cu toate acestea, procesul de încălzire pe care îl suferă uleiul de ricin îl dezactivează, permițând utilizarea uleiului în siguranță. Este utilizat în mod obișnuit ca aditiv în alimente, medicamente și produse pentru îngrijirea pielii, precum și ca lubrifiant industrial și o componentă a combustibilului pentru biodiesel.

În Egiptul antic, uleiul de ricin a fost folosit pe post de combustibil pentru lămpi, folosit ca remediu natural pentru a trata afecțiuni precum iritația ochilor și chiar dat femeilor însărcinate pentru a stimula travaliul.

Astăzi, uleiul de ricin rămâne un tratament natural popular pentru afecțiuni comune, cum ar fi constipația și afecțiunile pielii și este utilizat în mod obișnuit în produsele naturale de înfrumusețare.

Iată 7 beneficii și utilizări ale uleiului de ricin:

 Puternic laxativ

 

Poate una dintre cele mai cunoscute utilizări medicinale pentru uleiul de ricin este ca laxativ natural.

Este clasificat ca laxativ stimulant, ceea ce înseamnă că crește mișcarea mușchilor care împing materialul prin intestine, ajutând la curățarea intestinelor.

Laxativele stimulante acționează rapid și sunt utilizate în mod obișnuit pentru ameliorarea constipației temporare.

Atunci când este consumat pe cale orală, uleiul de ricin se descompune în intestinul subțire, eliberând acidul ricinoleic, principalul acid gras din uleiul de ricin. Acidul ricinoleic este apoi absorbit de intestin, stimulând un efect laxativ puternic.

De fapt, mai multe studii au arătat că uleiul de ricin poate ameliora constipația.

De exemplu, un studiu a descoperit că atunci când persoanele în vârstă au folosit ulei de ricin, au prezentat simptome de scădere a constipației, inclusiv mai puțină încordare în timpul defecării și senzații mai reduse de deplasări intestinale incomplete.

În timp ce uleiul de ricin este considerat sigur în doze mici, cantități mai mari pot provoca crampe abdominale, greață, vărsături și diaree.

Deși poate fi utilizat pentru a ameliora constipația ocazională, uleiul de ricin nu este recomandat ca tratament pentru problemele pe termen lung.

  • REZUMAT
    Uleiul de ricin poate fi folosit ca remediu natural pentru constipația ocazională. Cu toate acestea, poate provoca reacții adverse precum crampe și diaree și nu trebuie utilizat pentru a trata constipația cronică.

 

Hidratant natural

 

Uleiul de ricin este bogat în acid ricinoleic, un acid gras monoinsaturat.

Aceste tipuri de grăsimi acționează ca umectanți și pot fi folosite pentru a hidrata pielea.

Umectanții rețin umiditatea prin prevenirea pierderilor de apă prin stratul exterior al pielii.

Uleiul de ricin este adesea folosit în produse cosmetice pentru a promova hidratarea și adesea adăugat la produse precum loțiuni, machiaj și demachiante.

Puteți utiliza, de asemenea, acest ulei bogat ca alternativă naturală la cremele hidratantele și loțiunile cumpărate de la magazin.

Multe produse populare de hidratare găsite în magazine conțin ingrediente potențial dăunătoare, precum conservanți, parfumuri și coloranți, care ar putea irita pielea și dăuna sănătății generale.

Schimbarea acestor produse pentru uleiul de ricin vă poate ajuta să reduceți expunerea la acești aditivi.

În plus, uleiul de ricin este ieftin și poate fi folosit pe față și corp.

Uleiul de ricin este gros, de aceea este amestecat frecvent cu alte uleiuri prietenoase cu pielea, cum ar fi uleiul de migdale, de măsline și uleiul de nucă de cocos, pentru a realiza o hidratare ultra-eficientă.

Deși aplicarea uleiului de ricin pe piele este considerată sigură pentru majoritatea persoanelor, poate provoca și reacții alergice.

Ulei de ricin - 7 beneficii și întrebuințări 2

Care sunt avantajele folosirii uleiului de ricin pe piele?

Uleiul de ricin are multe beneficii potențiale. Acestea includ:

  • Prevenirea ridurilor
    Uleiul de ricin conține antioxidanți care combat radicalii liberi din corp. Radicalii liberi sunt responsabili de accelerarea procesului de îmbătrânire, făcând ridurile să apară mai devreme.
  • Combaterea acneei
    Uleiul de ricin are proprietăți antibacteriene. Bacteriile pot înfunda porii și pot astfel duce la acnee.
  • Reducerea umflăturilor
    Uleiul de ricin are proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea umflăturilor. Ar putea reduce dimensiunea coșurilor inflamate sau a pungilor de sub ochi.
  • Hidratant
    Hidratarea menține pielea tânără, strălucitoare și sănătoasă. Umiditatea previne, de asemenea, ridurile.
  • Calmează arsurile solare
    Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, uleiul de ricin poate ușura durerea asociată cu arsurile solare. Calitățile sale hidratante pot reduce și cojirea pielii.
  • Luptă cu buzele uscate
    Uleiul de ricin este un ingredient foarte obișnuit atât în ​​ruj, cât și în luciul de buze. Dacă aveți buze uscate,  folosiți ulei de ricin. Dar poate doriți să-l amestecați cu un ulei cu un gust mai bun, cum ar fi uleiul de nucă de cocos.
  • Promovarea sănătății generale a pielii
    Uleiul de ricin este plin de acizi grași sănătoși. Acizii grași sunt esențiali pentru menținerea sănătății bune a pielii.

Analizele de siguranță au constatat, de asemenea, că aplicarea uleiului de ricin a iritat pielea unor persoane cu dermatită. Dacă aveți dermatită sau o altă afecțiune a pielii, consultați medicul înainte de a utiliza orice produse noi.

REZUMAT

Uleiul de ricin poate ajuta la blocarea umidității în piele. Deși această alternativă naturală la produsele cumpărate din magazin este considerată sigură pentru majoritatea persoanelor, în unele cazuri poate provoca reacții alergice.

 

Efecte antiinflamatoare impresionante

 

Acidul ricinoleic, principalul acid gras găsit în uleiul de ricin, are proprietăți antiinflamatorii impresionante.

Studiile au arătat că atunci când uleiul de ricin este aplicat topic, reduce inflamația și ameliorează durerea.

Calitățile de reducere a durerii și antiinflamatoare ale uleiului de ricin pot fi în mod deosebit de utile celor cu o boală inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoidă sau psoriazisul.

Studiile efectuate pe animale și pe eprubeta au descoperit că acidul ricinoleic reduce durerea și umflarea (10Trusted Source).

Un studiu a demonstrat că tratamentul cu un gel care conține acid ricinoleic a dus la o reducere semnificativă a durerii și inflamației atunci când este aplicat pe piele, în comparație cu alte metode de tratament.

O componentă a eprubetelor din același studiu a arătat că acidul ricinoleic a ajutat la reducerea inflamației cauzate de celulele artritei reumatoide umane mai mult decât un alt tratament.

În afară de potențialul uleiului de ricin de a reduce inflamația, acesta poate ajuta la ameliorarea pielii uscate și iritate la cei cu psoriazis, datorită proprietăților sale hidratante.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii umane pentru a determina efectele uleiului de ricin asupra afecțiunilor inflamatorii.

REZUMAT

Uleiul de ricin este bogat în acid ricinoleic, un acid gras care s-a dovedit că ajută la reducerea durerii și inflamației în studiile pe animale.

Ulei de ricin - 7 beneficii și întrebuințări 3
Castor beans and oil in a glass jar

Promovează vindecarea rănilor

 

Aplicarea uleiului de ricin pe răni creează un mediu umed care promovează vindecarea și împiedică uscarea rănilor.

Uleiul de ricin stimulează creșterea țesuturilor, astfel încât se poate forma o barieră între rană și mediul exterior, scăzând riscul de infecție.

De asemenea, reduce uscăciunea și cornificarea, acumularea de celule moarte ale pielii care pot întârzia vindecarea rănilor.

Studiile au descoperit că unguentele care conțin ulei de ricin pot fi utile în special în vindecarea ulcerelor sub presiune, o rană se dezvoltă din presiunea prelungită asupra pielii.

Cei ale căror răni au fost tratate cu ulei de ricin au înregistrat rate de vindecare mai mari și timpi de vindecare mai mici decât cele tratate cu alte metode.

REZUMAT

Uleiul de ricin ajută la vindecarea rănilor prin stimularea creșterii de țesut nou, reducerea uscăciunii și prevenirea acumulării de celule moarte ale pielii.

 

Reduce acneea

 

Acneea este o afecțiune a pielii care poate provoca puncte negre, coșuri și umflături mari, dureroase pe față și corp.

Este întâlnită cel mai frecvent la adolescenți și adulți tineri și poate avea un impact negativ asupra stimei de sine.

Uleiul de ricin are mai multe calități care pot ajuta la reducerea simptomelor acneice.

Inflamarea este considerată a fi un factor în dezvoltarea și severitatea acneei, astfel încât aplicarea uleiului de ricin pe piele poate ajuta la reducerea simptomelor legate de inflamație.

Acneea este, de asemenea, asociată cu un dezechilibru al anumitor tipuri de bacterii care se găsesc în mod normal pe piele, inclusiv Staphylococcus aureus.

Uleiul de ricin are proprietăți anti-microbiene care pot ajuta la combaterea supraaglomerării bacteriene atunci când este aplicat pe piele.

Un studiu a constatat că extractul de ulei de ricin a arătat o putere antibacteriană considerabilă, inhibând creșterea mai multor bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus.

Uleiul de ricin este, de asemenea, un hidratant natural, deci poate ajuta la calmarea pielii inflamate și iritate, simptome tipice la cei cu acnee.

REZUMAT

Uleiul de ricin ajută la combaterea inflamației, la reducerea bacteriilor și la calmarea pielii iritate, toate acestea fiind utile pentru cei care caută un remediu natural pentru acnee.

 

Luptă cu ciupercile

 

Candida albicans este un tip de ciupercă care cauzează în mod frecvent probleme dentare, cum ar fi supraaglomerația plăcii sau infecțiile gingivale.

Uleiul de ricin are proprietăți anti-fungice și poate ajuta la combaterea Candidei, menținând sănătatea cavității bucale.

Un studiu a descoperit că uleiul de ricin a eliminat Candida albicans din rădăcinile contaminate ale dinților.

Uleiul de ricin poate ajuta, de asemenea, la tratarea stomatitei legate de proteza dentară, o afecțiune dureroasă care se crede că este cauzată de supraîncărcarea cu Candida. Aceasta este o problemă comună la persoanele în vârstă care poartă proteze.

Un studiu efectuat la 30 de persoane în vârstă cu stomatită a arătat că tratamentul cu ulei de ricin a dus la îmbunătățiri ale semnelor clinice ale stomatitei, inclusiv inflamații.

Un alt studiu a descoperit că periajul și înmuierea protezelor dentare într-o soluție care conține ulei de ricin a dus la reduceri semnificative ale Candidei la persoanele în vârstă care purtau proteze .

REZUMAT

Mai multe studii au arătat că uleiul de ricin poate ajuta la combaterea infecțiilor fungice cauzate de Candida albicans.

Ulei de ricin - 7 beneficii și întrebuințări 4

 

Menține părul și scalpul sănătos

 

Multe persoane folosesc ulei de ricin ca balsam natural pentru păr.

Părul uscat sau deteriorat poate beneficia în special de un hidratant intens precum uleiul de ricin.

De uleiul de ricin pot beneficia cei care se confruntă cu mătreața, o afecțiune obișnuită a scalpului caracterizată prin piele uscată și cojițe pe scalp.

Deși există multe cauze diferite ale mătreții, aceasta a fost legată în principal de dermatita seboreică, o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă petele roșii și cojițele.

Datorită capacității uleiului de ricin de a reduce inflamația, poate fi un tratament eficient pentru matreata care este cauzată de dermatita seboreică.

În plus, aplicarea uleiului de ricin pe scalp va ajuta la hidratarea pielii uscate, iritate.

REZUMAT

Proprietățile hidratante și antiinflamatorii ale uleiului de ricin îl fac o opțiune excelentă pentru păstrarea părului moale și hidratat și contribuie la reducerea mătreții.

 

Precauții cu privire la uleiul de ricin

Multe persoane folosesc uleiul de ricin pentru a trata o varietate de probleme, fie prin ingerarea uleiului, fie aplicându-l direct pe piele.

Deși uleiul de ricin este considerat în general sigur, poate provoca reacții adverse și alergii nedorite la unele persoane.

  • Poate induce travaliul: este folosit de medici pentru a induce nașterea. Din acest motiv, femeile din toate etapele sarcinii ar trebui să evite consumul de ulei de ricin.
  • Poate provoca diaree: Deși poate fi o modalitate eficientă de a atenua constipația, este posibil să aveți diaree dacă luați prea mult. Diareea poate provoca deshidratare și dezechilibre de electroliți.
  • Poate provoca reacții alergice: Poate provoca reacții alergice la unele persoane atunci când este aplicat pe piele. Încercați mai întâi să aplicați o cantitate mică pe o parte mică de piele pentru a vedea cum reacționează corpul vostru.

REZUMAT

Uleiul de ricin poate provoca reacții adverse, cum ar fi iritații și diaree, la unele persoane. Poate induce și travaliul, deci femeile însărcinate ar trebui să-l evite.
Linia de jos
Oamenii au folosit uleiul de ricin de mii de ani ca tratament natural puternic pentru o varietate de probleme de sănătate.

 

S-a demonstrat că ajută la ameliorarea constipației și la hidratarea pielii uscate, printre multe alte utilizări.

Dacă sunteți în căutarea unui ulei accesibil, cu mai multe scopuri, care să fie păstrat în dulapul dvs. pentru medicamente, uleiul de ricin poate fi o alegere bună.

Beatrice Paun

Beatrice Paun

Pasionata de o viata BIO! Veti gasi articole scrise cu pasiune, foarte utile pentru toti cei care doresc sa foloseasca produsele BIO

Lasă un Comentariu

Beatrice Păun
Beatrice Păun

Pasionata de o viata BIO! Veti gasi articole scrise cu pasiune, foarte utile pentru toti cei care doresc sa foloseasca produsele BIO

Despre Noi

ViațaBio este unicul Marketplace pentru produse Bio, 100% organice!

Lucrăm împreună cu parteneri de încredere, avem cea mai mare gamă de produse și sute de clienți mulțumiți!

Când vine vorba despre nutriție, filozofia noastră este că: Există multe lipsuri în ceea ce privește nutriția. Ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor nu primesc nutrienții de care au nevoie pentru sănătatea și dieta lor, iar noi suntem aici pentru a vă oferi suplimentele și produsele de care aveți nevoie pentru o viață sănătoasă!

Articole Recente

Urmărește-ne